Radosław Jaksa

Radosław Jaksa

Ryba:
500g filetu z Morszczuka
Olej Wielkopolski rzepakowy
kurkuma
oregano
sól
pieprz ziołowy
natka pietruszki

Zapiekany topinambur z warzywami
Olej Wielkopolski Rzepak & Chilli
500g topinamburu
1 batat
2 marchewki
2 pietruszki
1 cebula
1 papryka
3 ząbki czosnku
sól
pieprz
słodka papryka
suszone zioła

Tagiatelle z cukinii
1 cukinia
Olej Wielkopolski rzepakowy
słodka papryka
ocet balsamiczny
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Morszczuk:
Rybę myjemy, osuszamy i nacieramy delikatnie olejem rzepakowym. Doprawiamy solą, pieprzem, kurkumą, oregano i natką pietruszki. Układamy w parowarze i włączamy na 15 minut.

Zapiekany topinambur z warzywami
Topinambur nie obierając myjemy dokładnie szczoteczką i kroimy w ćwiartki. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w większe kawałki.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia, warzywa układamy i polewamy olejem Rzepak & Chilli oraz doprawiamy solą, pieprzem, papryką i ziołami.
Wszystko dokładnie mieszamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200’C na 30 min

Tagiatelle z cukinii
Cukinie myjemy i skrajamy obieraczką do warzyw w długie pasy na wzór makaronu tagiatelle.
W rondelku podgrzewamy łyżkę oleju, podsmażamy posiekany ząbek czosnku, wrzucamy cukinięi spryskujemy octem balsamicznym. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Dusimy parę minut pod przykryciem.

tl_cookies_zamknij