Anna Rondio

Anna Rondio

125 g krewetek
 125 g czarnego makaronu (barwionego sepią)
 1 łyżka masła
2 łyżki oleju wielkopolskiego
2 ząbki czosnku
kawałek (około 1/3) papryczki chili
2 łyżki posiekanej natki
cząstki limonki
sezam
Krewetki rozmrozić, dokładnie osuszyć. Makaron ugotować al dente w osolonej
wodzie.
Na patelni roztopić masło z 1 łyżką oleju oraz z pokrojonym na cienkie plasterki
czosnkiem. Smażyć na umiarkowanym ogniu przez około 1 - 2 minuty aż czosnek
zmięknie.
Dodać drugą łyżkę oleju, włożyć krewetki, doprawić solą i pieprzem. Dodać
posiekaną papryczkę chili (bez pestek) i smażyć przez około pół minuty.
Przewrócić krewetki na drugą stronę i smażyć przez kolejne pół minuty. Dodać natkę
pietruszki i wymieszać.
Dodać odcedzony makaron i wymieszać, polać dodatkowym olejem. Podawać
posypane seazamem z cząstkami cytryny.

tl_cookies_zamknij