Ewelina Jaroszczuk

Ewelina Jaroszczuk

SUSHI (niekoniecznie z surowej ryby)
Przygotowywanie sushi to świetny sposób na wspólne spędzenie czasu w kuchni. Odrobina fantazji i rozkosz dla podniebienia gwarantowana.
Składniki: ogórek, awokado, koperek, twarożek, łosoś, dorsz, czerwona papryka, żółty melon, czarny sezam, wasabi, sos sojowy, olej WIELKOPOLSKI, sól.

Ryby, które lubimy smażymy z odrobiną soli na oleju WIELKOPOLSKIM.

Maki-sushi (ogórek, papryka, łosoś, koperek)

Dodatki kroimy w długie paski tej samej długości. Ryż i algi przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. W dolnej części ryżu układamy w linii wybrane składniki. Końcówkę paska nori zwilżamy lekko, aby łatwo ją skleić. Zawijamy w rulon. Kroimy na równe części.

Kalifornia-maki (łosoś, ogórek, awokado, twarożek)

Kroimy ogórka i awokado w długie, cienkie paski. Ryż i algi przygotowujemy wg przepisu. Przed ryżem na folii kładziemy kawałki łososia. Awokado i ogórka układamy w dolnej części nori. Nadzienie smarujemy odrobiną twarożku. Zwijamy rulon. Posypujemy czarnym sezamem i kroimy na równe części.

Gunkan-maki (dorsz, koperek, awokado, żółty melon)

Rybę i koperek siekamy drobno i mieszamy razem. Nori dzielimy na 6 równych pasków. Do miski wlewamy wodę, zwilżamy w niej dłonie. Niewielkiej porcji ryżu nadajemy kształt wrzeciona. Tak uformowany ryż owijamy listkiem alg tworząc łódeczkę. Końcówkę paska nori zwilżamy lekko, aby łatwo było ją skleić. Górą listek powinien wystawać delikatnie ponad ryż. Miejsce to wypełniamy rybą z awokado, koperkiem i melonem.

tl_cookies_zamknij