Danuta Magda

Danuta Magda

4 porcje schabu bez kości o 3 cm grubości każdy,
jajka 2 sztuki,
kucharek 1 łyżeczka,
pieprz mielony 1/2 łyżeczki,
maślanka 1/2 szklanki,
olej Wielkopolski rzepakowy - ile potrzeba,
mąka pszenna+tarta bułka - ile potrzeba,
prawdziwki 50 dag,
cebula 1 sztuka,
kucharek 1 łyżeczka,
papryczka pepperoni 1 mała,
śmietana gęsta 2 łyżki,
natka pietruszki posiekanej 2 łyżki,
frytki domowe - w opisie,
mizeria - w opisie
W SCHABOWYCH KOTLETACH PRAWDZIWKI SIĘ SCHOWAŁY...
1/ grube kotlety schabowe w worku foliowym mocno i cienko rozbić, włożyć do roztrzapnych jajek z maślanką, kucharkiem, pieprzem i marynować klika godzin
2/ grzyby prawdziwki oczyścić, pokroić na kawałki i gotować w niedużej ilości wody z 20 minut, wystudzić i wylać na sitko
3/ na oleju Wielkopolskim rzepakowym podsmażyć pokrojone cebule, dodać z sitka prawdziwki, wsypać kucharka, dodać pokrojoną drobno pepperoni bez pestek i smażyć z 10 minut co jakiś czas mieszając, na koniec dodać śmietanę i smażyć do zagęstnienia, wystudzić
4/ kotlet wyjąć z marynaty na talerz, na połowę nałożyć porcje prawdziwków, złożyć na pół, spiąć wykałaczkami
5/ w woreczku wymieszać mąkę z tartą bułką i obtaczać w woreczku kotlety - nie sypie się na blat
6/ na mocno gorącym oleju Wielkopolskim rzepakowym w głebokim tłuszczu smażyć na złocisto kotlety z każdej strony, następnie nakryć patelnię pokrywką i dusić z 10 minut na mniejszym ogniu, potem zdjąć pokrywkę i na dużym ogniu po 3 minuty z każdej strony, kotlety są chrupiące
7/ 1 kg obranych ziemniaków pokroić na frytki do większej miski, posypać 2 łyżkami cukru i zalać mocno zimną wodą na 30 minut, potem wodę wylać, frytki osuszyć ręcznikiem kuchennym, i w misce z 2 łyżkami oleju Wielkoposkiego słonecznikowego dobrze wymieszać, włożyć do urządzenia airfryer i wg instrukcji piec frytki, można je zrobić również w piekarniku z termoobiegiem
8/ 3 ogórki gruntowe obrać, zetrzeć na tarce do ogórków, wymieszać z natką pietruszki i do smaku z cukrem, solą, octem, pieprzem
9/ kotlety są bardzo soczyste, aromatyczne i smakują na ciepło i na zimno........SMACZNEGO!!!

tl_cookies_zamknij