Anna Deptuła

Anna Deptuła

2 filety śledziowe solone
3 średnie ziemniaki
2 cebule
1 mały burak
2 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka majonezu
Olej Wielkopolski Rzepak & Chili
ogórek kiszony
koperek
sól,pieprz naturalny
Filety śledziowe moczyć w zimnej wodzie przez ok 2 godz. Cebulę obrać i pokroić w piórka.Śledzie pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć w szklanym słoiku na przemian z cebulą.Każdą warstwę oprószyć pieprzem.Na koniec zalać Olejem Wielkopolskim z chili.Można również zalać je Olejem Wielkopolskim rzepakowym lub słonecznikowym.Odstawić do lodówki na minimalnie 1 dzień.Przygotować je najlepiej wcześniej by dobrze się zamarynowały.Lepiej jak postoją troszkę dłużej.Gdy śledzie się zamarynują,wyłożyć je na ręcznik papierowy i delikatnie osączyć z nadmiaru oleju.Ziemniaki ugotować "w mundurkach".Obrać i pokroić na ok 1 cm plastry.Buraczek ugotować i również obrać i pokroić w plastry bardzo cieniutko.Jogurt grecki zmieszać z solą (według smaku) i pokrojoną bardzo drobno cebulą,dodać majonez.Wymieszać.Układać: ziemniak,buraczek,śledź,łyżeczka sosu jogurtowego.Na górę położyć plasterek ogórka kiszonego i koperek.

tl_cookies_zamknij