Anna Kruszona

Anna Kruszona

Składniki dla 4 osób:
500 g surowego łososia
do marynaty: sól, pieprz ziołowy, 4 łyżki oleju Wielkopolskiego

ciasto ziołowe:
1 jajko
30 ml oleju Wielkopolskiego
1/2 szklanki mleka
1/4 kostki drożdży
250 g mąki pszennej
sól, pieprz, zioła prowansalskie, 3 ząbki czosnku

Filety pokroić w paski o długości ok. 10 - 15 cm i szerokości 3 cm. Podane składniki na marynatę wymieszać ze sobą i dokładnie wysmarować nią paski łososia. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na około 2 godziny.
Przygotowujemy ciasto ziołowe
W ciepłym mleko rozpuszczamy drożdże, dodajemy rozbełtane jajko, oliwę, przyprawy, zmiażdżony czosnek i mąkę. Ciasto wyrabiamy energicznie ręką, powinno być gęste tak jak na pizzę, tak więc w razie potrzeby należy dodać mąki. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Wyjmujemy łososia z lodówki i nadziewamy go na patyki do szaszłyków.
Z wyrośniętego ciasta drożdżowego formujemy długie wałeczki o długości ok 15-20 cm i średnicy około 2 cm i owijamy nim łososia. Końce ciasta mocno doklejamy do patyczków aby się nie odkleiły. Gotowe zawijasy grillujemy na średnim ogniu po 5 minut z 4 stron. Po 20 minutach grillowania danie będzie gotowe do spożycia. Ciasto chrupiące i pachnące czosnkiem a w środku wilgotny i smaczny łosoś.

tl_cookies_zamknij