Paulina Murowana

Paulina Murowana

Pieczeń mięsno–rybna z fasolkowymi wzorkami i białkowym paskiem
Około 30-40 dag mielonego mięsa wieprzowego
Duży płat dorsza atlantyckiego
cebula
3 jajka
3-4 białka
Duża garść zielonej fasolki szparagowej
cytryna
Sól ziołowa, pieprz
Przyprawa do ryb
Około 3 łyżki mąki pszennej
Śmietana 30%
Olej wielkopolski rzepakowy lub słonecznikowy
1. Dorsza skrop sokiem z cytryny, obsyp przyprawą do ryb. Odstaw na około godzinę. następnie obtocz go w mące u usmaż na oleju wielkopolskim. Po przestygnięciu rybę zmiel. Cebulę obierz i bardzo drobno pokrój. Następnie do miski przełóż mięso mielone, rybę, cebulę, jaja oraz sól ziołową i pieprz do smaku. Wyrób całość dokładnie. W razie gdyby masa była za sucha wlej trochę śmietany 30%.
2. Do formy o wymiarach około 12 na 25 cm wyłóż połowę masy. Powkładaj do niej połowę fasolki szparagowej,a na wierzch ułóż posolone i lekko roztrzepane białka. Włóż do górnej półki piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni z włączoną funkcją grzania od górnej części. Podpiecz około 20-25 minut tak, aby białka się ścięły. Następnie wyłóż resztę masy i włóż do niej resztę fasolki. Piecz dalej, tylko pośrodku piekarnika przez około 35 minut .

tl_cookies_zamknij