Dorota Jarzabek
(przepis na 3 -4 porcje)
ok. 450 g makaronu (ja daję tagiatelle ale może być inny)
kilkanaście krewetek (surowe lub gotowane - zazwyczaj daję większe tu - koktajlowe)
ok. 8-10 pomidorków koktajlowych
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej papryczki chili (może być więcej:))
6-8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
1 cukinia
olej wielkopolski
sól, pieprz
do podania: liście świeżej bazylii
ok. 450 g makaronu (ja daję tagiatelle ale może być inny)
kilkanaście krewetek (surowe lub gotowane - zazwyczaj daję większe tu - koktajlowe)
ok. 8-10 pomidorków koktajlowych
3-4 ząbki czosnku
1 łyżka posiekanej papryczki chili (może być więcej:))
6-8 suszonych pomidorów (mogą być z zalewy)
1 cukinia
olej wielkopolski
sól, pieprz
do podania: liście świeżej bazylii
W osolonej wodzie gotuję makaron al dente. Na patelnię daję ciut oleju, wyciskam czosnek, dodaję pokrojone suszone pomidorki i chwilkę to smażę. Dodaję przepołowione koktajlowe pomidorki, cukinię pokrojoną w plasterki, chili - smażę aż wszystko się rozgotuje (ok. 5 minut), dodaję krewetki, doprawiam solą, pieprzem i jeszcze chwilkę gotuję.
Na koniec dodaję na patelnię ugotowany al dente makaron i mieszam :)
To wszystko :)
Smacznego :)
Na koniec dodaję na patelnię ugotowany al dente makaron i mieszam :)
To wszystko :)
Smacznego :)