Roksana

Roksana

Bagietka/ 1 szt
Schab ( pokrojony w 1 cm plastry) / 3szt
Burak/ 1 sz
Szpinak baby/ 1 garść
Twarożek/ 2 łyżki
Orzechy laskowe/ 1 garść
Natka pietruszki
Limonka
Pieprz, sól
Miód
Czosnek/ 1 ząbek
Olej Wielkopolski rzepakowy
1. Przyrządzamy marynatę do schabu: ząbek czosnku (posiekany drobno), natka pietruszki( posiekana drobno), sól, pieprz, olej Wielkopolski rzepakowy (4 łyżki), sok z limonki(1 łyżka), starta skórka z limonki( 1 łyżeczka) - wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy schab, obtaczamy go w marynacie i pozostawiamy na 1 godz w lodówce.
2. Chipsy z buraka: buraka kroimy na bardzo cienkie plasterki, które układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Następnie przyprawiamy: solą, pieprzem, polewamy miodem (1 łyżeczka) równomiernie oraz olejem Wielkopolskim rzepakowym( 2 łyżki) .Pieczemy w piekarniku ( 165 st C) 12 min z jednej strony i 12 min z drugiej strony.
3. Orzechy laskowe prażymy na patelni przez ok 2 min ( do lekkiego zrumienienia) a następnie siekamy je dość grubo.
4. Zamarynowany schab smażymy z obu stron na patelni grillowej ( można też na zwykłej patelni) a następnie kroimy go na ciekie paski.
5. Bagietkę przyrumieniamy na pateini grilowej ( lub zwykłej) , gdy będzie lekko wystudzona smarujemy ją twarożkiem, układamy na niej szpinak, paski schabu, chipsy z buraka i posypujemy prażonymi orzechami laskowymi.

:)Pycha!

tl_cookies_zamknij