Izabela

Izabela

- 4 plastry surowego schabu wieprzowego
- sól, ostra papryka, granulowany czosnek i imbir
- 1/2 szklanki mąki 
- 3 jajka, roztrzepane
- 2 szklanki grubej bułki tartej panko 
- 1 łyżka czarnego sezamu
- Wielkopolski olej rzepakowy do smażenia

- 2 kapustki pak choy
- 1/2 kapusty pekińskiej
- mała ostra papryczka, drobno posiekana 
- 50 g kiełków fasoli mung
- 2 cm kawałek startego imbiru, świeżego
- 3 łyżki sosu sojowego
- Wielkopolski olej rzepakowy

- 150 g (opakowanie) białych lub brązowych grzybków shimeji (użyłam białych - bunapi-shimeji)
- 2 cebule dymki ze szczypiorem 
- sól do smaku
- Wielkopolski olej rzepakowy

- 4 jajka
- 1 łyżeczka octu np. ryżowego
- listki kolendry
- sos sweet chili do podania
Kotlety rozbić dokładnie tłuczkiem, oprószyć przyprawami z obu stron. W trzech głębokich talerzach umieścić mąkę, roztrzepane jajka i panko wymieszane z sezamem. Kotlety panierować - najpierw w mące, następnie w jajkach i panko. Na patelni rozgrzać 0,5 cm warstwę Wielkopolskiego oleju rzepakowego, smażyć schabowe z obu stron na złocisty, rumiany kolor. Odstawić w ciepłe miejsce.

Pak choy przekroić wzdłuż na pół, pekinkę pokroić w grube kawałki (korzystając głównie z mięsistej, dolnej części warzywa), rozgrzać niedużą ilość oleju Wielkopolskiego, wrzucić kapustę, papryczkę, imbir. Smażyć 2 minuty, potrząsając często patelnią. Dodać kiełki fasoli mung i sos sojowy, Smażyć jeszcze chwilę. Doprawić jeszcze wg uznania, odstawić w ciepłe miejsce.

tl_cookies_zamknij