ADAM DOMAŃSKI

ADAM DOMAŃSKI

Omlet z opieńkami miodowymi

Składniki:
15 dag opienek miodowych
4 jaja,
1 cebula
2 łyżki soli
2 łyżki pieprzu
1 łyżka mąki pszennej
pomidory koktajlowe
świeża bazylia
olej Kujawski Rzepak & Bazylia
5 dag sera żółtego w kostce

Opieńki oczyszczamy, kroimi w kawałki i smażymy wraz z pokrojoną w talarki cebulą na patelni aż do zarumienienia cebuli. Doprawiamy do smaku.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na pianę. Następnie do białek dodajemy mąkę, żółtka i sól - całość po delikatnym zmieszaniu smażymy na złoty kolor z obu stron uważając, by omlet przy przekładaniu nie złamał się.
Na usmażony omlet nakładamy opieńki z cebulą, następnie dodajemy pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe, liście bazylii oraz starty ser. Przykrywamy całość na patelni pokrywką lub pieczemy w piekarniku aż do roztopienia sera.


tl_cookies_zamknij