Agnieszka

Agnieszka

350 g schabu bez kości
2 łyżki oleju wielkopolskiego z bazylią
ząbek czosnku
sól, pieprz
5 małych brzoskwiń
łyżka masła
łyżka cukru trzcinowego
3 łyżki octu balsamicznego
1/2 łyżeczki kardamonu
1/2 strąka papryczki chilli
1/4 cytryny
pietruszka nać


Brzoskwinie myjemy, kroimy na połówki, wyciągamy pestki delikatnie. Na patelni robimy karmel: masło z cukrem gotujemy, dodajemy kardamon, ocet balsamiczny, pokrojoną w krążki papryczką i układamy połówki brzoskwiń. Wyciskamy sok z cytryny na brzoskwinie. Gotujemy ok. 5 minut. Mięso kroimy na paski, mieszamy z solą i pieprzem. Smażymy ok. 5 minut na mocnym ogniu, na oleju wielkopolskim z bazylią, dodając czosnek. Zdejmujemy z patelni i mieszamy z posiekaną pietruszką. Podajemy z brzoskwiniami w karmelu.
Smacznego

tl_cookies_zamknij