Katarzyna

Katarzyna

Rolada kokosowa otulona masą cukrową

5 jaj
3/4 szkl cukru
1 szkl mąki
2 łyżki oleju kokosowego Wielkopolskiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia

330 ml śmietany kremówki
10 dag wiórków kokosowych
2 łyżki cukru pudru

10 dag masła
1 szkl cukru pudru
kolorowa masa cukrowa
barwniki spożywcze
Ubijamy białka na sztywno, powoli dodajemy cukier. Ubijamy, aż się rozpuści, dodajemy żółtka. Miksujemy razem do połączenia składników. Mieszamy delikatnie szpatułką z mąką i proszkiem do pieczenia, Pod koniec dodajemy 2 łyżki oleju Wielkopolskiego. Pieczemy na dużej prostokątnej blaszce ok 25 min w 180 st. Wyciągamy na ściereczkę i zawijamy roladę. Studzimy.
Wiórki kokosowe prażymy na suchej patelni na rumiano. Studzimy. Ubijamy śmietankę na sztywno z dodatkiem cukru. Mieszamy z wiórkami kokosowymi. Smarujemy biszkopt i ponownie ciasno rolujemy. Chłodzimy.
Ucieramy 10 dag masła ze 1 szkl cukru pudru na puszysty krem. Z rolady formujemy kształt butelki. Pokrywamy masą maślaną i mocno chłodzimy. Masę cukrową barwimy na potrzebne kolory i dekorujemy butelkę.

tl_cookies_zamknij