Paweł

Paweł

Tarta z roladkami z cukinii nadzianymi kremową pieczoną dynią z serkiem.

Składniki tarta :

200g mąki,
120g ziemnego masła,
1 żółtko,
1 łyżeczka soli,
50ml wody.



Składniki nadzienie:
1 mała dynia ( ok 1 kg )
olej wielkopolski z czosnkiem
sól
zioła prowansalskie
150g serka mascarpone



150ml śmietanki 30 %
2 jajka
sól
pieprz
zioła prowansalskie
2 duże cukinie

Zimne masło pokrój na mniejsze kawałki.
Mąkę wysyp na stolnicę, dodaj zimne masło.
Dodaj żółtko, sól i wodę. Połącz składniki.
Uformuj kulkę i włóż do lodówki na 40-50 minut.
Rozwałkuj ciasto i włóż do foremki.
Na ciasto połóż kawałek papieru do pieczenia i wysyp groch.
Piecz w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez 15 minut.

Dynię podziel na mniejsze kawałki.
Polej olejem i posyp przyprawami.
Wstaw do nagrzanego piekarnika
w temp 190 stopni i piecz przez 20 minut.
Ostudź i widelcem zmiażdż.
Dodaj serek i dokładnie wymieszaj.


Cukinie potnij na wzdłuż obieraczką.
Sparz gorącą wodą
Mus z dyni posmaruj na każdym pasku cukinii.
Zwiń.
Jajka wymieszaj ze śmietaną. Dodaj sól, pieprz i zioła.
Masę wymieszaj na podpieczoną tartę.
Na górze ułóż roladki z cukinii.
Tartę włóż do piekarnika nagrzanego do temp 190 stopni
i piecz przez 20-25 minut.

tl_cookies_zamknij