Magdalena

Magdalena

Rolada szpinakowa z łososiem w ostrej marynacie

Ciasto: szpinak 350g, 3 duże jajka, czosnek, sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Farsz: serek ricotta, chrzan, koperek, cytryna, łosoś
Marynata do łososia: Wielkopolski Rzepak & Chili, sok z cytryny, koperek
Wszystkie składniki do marynaty wymieszać i zalać nią łososia. Odstawić do lodówki na co najmniej 2h. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka wymieszać ze szpinakiem i przyprawami, a następnie zmiksować. Ubić pianę z białek ze szczyptą soli. Delikatnie dodawać białko do masy szpinakowej, mieszając tak, aby pianka nie opadła. Wyłożyć ciasto na blachę, na papier do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 min. Ostudzić ciasto.
Wymieszać serek ricotta z chrzanem, koperkiem i cytryna. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wyłożyć farsz na ciasto, dodać marynowanego łososia i zawijać ciasto w rulon. Zawinać roladę w folię aluminiową i odstawić do lodówki na około godzinę. Pociąć roladę i pałaszować ze smakiem :)

tl_cookies_zamknij