Sławomir

Sławomir

Polenta otulona bekonem
Składniki na 6 porcji - kwadratów:
kaszka kukurydziana - polenta
(12 łyżek/litr wody)
sól, łyżka masła
1/2 papryki czerwonej
12 plastrów bekonu - po 2 na porcję
pomidorki, papryczka chilli, pietruszka nać
olej wielkopolski z chilli - łyżeczka

Sposób:
Polentę ugotować na gęsto z dodatkiem soli i masła.
Odstawić. Pokroić na kosteczkę paprykę i chwilkę smażyć na oleju wielkopolskim z chilli. Wystudzić i dodać do kaszki, wymieszać delikatnie.
Wyłożyć polentę do natłuszczonego naczynia, np. plastikowego pudełka i wyrównać powierzchnię. Wstawić na kilka godzin do lodówki, do stężenia. Wyłożyć na talerz, pokroić w kwadraty, na 6 porcji. Każdą otulić wcześniej podpieczonym bekonem. Udekorować pomidorkami, pietruszką.
Podawać na zimno lub jako ciepłe danie.
Smacznego

tl_cookies_zamknij