Aneta

Aneta

2 piersi z kurczaka
50g jarmużu
1 cebula czerwona mała
4 plasterki szynki serrano
4 suszone pomidory
1/2 kulki mozarelli
1 łyżka oleju rzepakowego
sól morska, pieprz mielony, zioła prowansalskie
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, rozkroić na płaty i lekko rozbić. Oprószyc z dwu stron przyprawami. Na patelni zeszklić pokrojone liście jarmużu i cebulę pokrojoną w kostkę. Na dłuższy brzeg fileta ułożyc plaster szynki, na nim rozsmarowac farsz z jarmużem i pozypać pomidorami pokrojonymi w paseczki. Całość posypać tartą mozarella i zwinąć ścisło w roladkę, spinając całość wykałaczkami. Włączyć piekarnik na 200 stopni, ułozyć roladki łaczeniem do góry, podlać odrobiną białego wina i piec ok 30min, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem. Po upieczeniu odczekać kilka minut i pokroić roladkę w plastry. Podawać na sałacie z sosem vinegrette z grzankami. Smacznego!

tl_cookies_zamknij