Barbara

Barbara

Ciasto drożdżowe:
1/2 kostki świeżych drożdży
ok. 40 dag mąki
szczypta soli
łyżeczka cukru
1/4 szklanki Oleju Wielkopolskiego
200ml ciepłej wody
1 jajko

Dodatki:
żółty ser (kilka plasterków)
ser Mozzarella (do posypania, ale może być też starty żółty ser)
20 dag żółtej fasolki szparagowej
papryki: żółta, zielona i czerwona
przyprawy (mogą być takie jak do pizzy)
"Ukryte złoto" czyli drożdżowy szaszłyk z żółtą fasolką szparagową i papryką w trzech kolorach.
Przygotowujemy ciasto drożdżowe jak na pizzę, z ciasta wałkujemy na 3 paski, środkowy kawałek ciasta układamy na patyczku do szaszłyków, na którym układamy wąskie plasterki żółtego sera oraz ugotowaną wcześniej fasolkę szparagową. Wszystko zawijamy w ciasto, aby ser nie "uciekł". Teraz na naszym ruloniku układamy pokrojoną w paseczki kolorową paprykę i zawijamy w warkoczyk (razem z patyczkiem). Szaszłyk wkładamy do nagrzanego do temp. ok. 200 st. C piekarnika na ok. 15 min. Na dwie minuty przed końcem pieczenia szaszłyk posypujemy serem mozzarella oraz przyprawami (mogą być takie jak do pizzy).
Taki szaszłyk to idealne danie dla dzieci, które nie lubią fasolki szparagowej w tradycyjnej postaci. Polecam i życzę smacznego! :)

tl_cookies_zamknij