Paulina

Paulina

Składniki na 6 rollsów:
1 łodyga selera naciowego
1 marchewka
kilka listków sałaty
pół czerwonej papryki
3 arkusze papieru ryżowego
200g piersi z indyka
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka syropu z agawy
1/2 łyżeczki curry
szczypta chili
4 łyżki oleju Wielkopolskiego z kokosem
dwie łyżki masła orzechowego
kilka listków kolendry
4 łyżki wody
płatki chili
ząbek czosnku
szczypta imbiru mielonego
Zawijanie jest proste! Spring Rolls!

Pierś z indyka kroimy na 5 równych pasków. Przygotowujemy marynatę z sosu sojowego, syropu z agawy, curry, chili i oleju Wielkopolskiego.
Wszystkie składniki marynaty mieszamy i zalewamy kawałki indyka. Najlepiej aby indyk marynował się kilka godzin. Następnie smażymy kawałki indyka na patelni grillowej.
Marchew, paprykę oraz seler naciowy przy pomocy bardzo ostrego noża pokroić w cienkie paseczki.
Każdy płat papieru ryżowego delikatnie moczyć w wodzie, układać na przygotowanej powierzchni do zwijania i po kolei napełniać składnikami.
Najpierw kłaść liście sałaty, następnie warzywa, a na koniec paski grillowanego indyka.
Zacząć zawijać od prawego dłuższego boku, następnie ciasno dwie końcówki i zawinąć do końca.
Aby przygotować sos do spring rolls wystarczy zmiksować ze sobą masło orzechowe, kolendrę,płatki chili, imbir, czosnek i wodę.
Zwinięte spring rolls kroimy na pół, układamy na talerzu i podajemy z sosem orzechowym.


tl_cookies_zamknij