Krystyna

Krystyna

700g fileta z kurczaka
8 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
sól
pieprz
oliwa do wysmarowania naczynia

Pesto bazyliowe:
250g mrożonego zielonego groszku
60g liści świeżej bazylii
1 ząbek czosnku
45ml oleju rzepak & bazylia Wielkopolski
15ml soku limonki
40g niesolonych orzeszków ziemnych
40g migdałów
50g parmezanu
sól morska
pieprz

Zakręcone roladki nadziewane pesto bazyliowym

Bardzo fajny pomysł na danie obiadowe z wykorzystaniem niezwykle popularnego na naszych stołach kurczaka. W moim wykonaniu prezentuję
go w ciekawym połączeniu z bogatym w witaminy zielonym groszkiem, świeżą bazylią, aromatyczną szynką i chrupiącymi orzeszkami.
Wykonanie:
1. Filety z kurczaka pociąć na plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i oprószyć z obydwu stron solą i pieprzem.
2. Zielony groszek ugotować wg instrukcji na opakowaniu.
3. Liście bazylii, obrany czosnek, olej Wielkopolski, sok z limonki, orzeszki, migdały i parmezan zmiksować w malakserze do postaci pesto. Następnie dodać ugotowany, wystudzony zielony groszek i ponownie zmiksować do postaci gładkiej pasty. Doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
4. Przygotowanym pesto smarować każdy plaster fileta i zwinąć w roladkę. Następnie każdą roladkę owinąć plastrem szynki szwarcwaldzkiej i ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut. Gotowe roladki podawać z młodymi ziemniaczkami i surówką ze świeżych warzyw.

tl_cookies_zamknij