Agnieszka

Agnieszka

Polędwiczki wieprzowe z zielonym pesto i suszonymi pomidorami w szynce szwarcwaldzkiej
1) 1 polędwiczka wieprzowa (ok. 700 g)
2) 7 plastrów szynki szwarcwaldzkiej
3) 7 suszonych pomidorów
4) 60 g obranych pistacji
5) 80 g rukoli
6) 90 g sera grana padano lub innego twardego
7) świeżo mielony pieprz czarny
8) sól
9) 130 g oleju Wielkopolskiego Rzepak i bazylia
10) olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia
1. Najpierw przygotowujemy pesto z pistacji i rukoli: Ser ścieramy na drobnej tarce, dodajemy do niego rukolę, pistacje, szczyptę soli i pieprz czarny świeżo mielony i wszystko rozdrabniamy blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, ale tak aby były wyczuwalne grudki orzechów. W trakcie miksowania dolewamy olej Wielkopolski Rzepak i bazylia (ok. 130 g).
2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy i kroimy na grubych 7 plastrów. Każdy plaster lekko rozbijamy i oprószamy świeżo mielonym czarnym pieprzem.
3. Każdy plaster polędwiczki smarujemy przygotowanym pesto, układamy na nim suszonego pomidora i zwijamy. Następnie taką roladkę owijamy w plaster szynki szwarcwaldzkiej.
4. Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron, aż mięso się zarumieni.

tl_cookies_zamknij