Karolina

Karolina

GOŁĄBKI Z KASZĄ GRYCZANĄ, BOROWIKAMI I WĘDZONĄ ŚLIWKĄ

-1 główka kapusty włoskiej
-2 torebki ugotowanej kaszy gryczanej
-200 g boczku wędzonego
-5 wędzonych śliwek
- garść suszonych borowików
-1 papryka czerwona
-Olej Wielkopolski rzepakowy 4 łyżki
- 2 jajka
-sól, pieprz
-litr bulionu

Kapustę na gołąbki sparzam wrzątkiem, oddzielam liście i wykrawam z nich grubsze włókna

Farsz: do garnka wlewam olej, pokrojoną paprykę, boczek, namoczone i pokrojone borowiki oraz wędzoną śliwkę. Następnie dodaję kaszę. Mieszam, studzę na koniec dodaję jajka i przyprawy.

Farsz zawijam w liście kapusty włoskiej. Gołąbki układam w garnku, zalewam bulionem i gotuję 30 min.
Po ugotowaniu podaję ze skwarkami lub sosem grzybowym.

tl_cookies_zamknij