Julita

Julita

Schabowy w zielonej panierce z młodego jęczmienia i mąki kokosowej z kolorowymi warzywami na parze

1 plaster kotleta schabowego o grubości około 1 cm
Olej Wielkopolski Rzepakowy
1 nieduży batat
kilka kolorowych marchewek
garść świeżego jarmużu
pomidorki koktajlowe
natka pietruszki
sól, pieprz
1 małe jajko
2 łyżki mąki kokosowej
2 łyżki sproszkowanego młodego jęczmienia

Batata pokroić na niewielkie kawałki, marchewkę przekroić wzdłuż. Ugotować na parze przez 20 minut. Jarmuż sparzyć wrzątkiem.
Rozbić kawałek kotleta, doprawić solą i pieprzem.
Mąkę kokosową wymieszać z młodym jęczmieniem, obtoczyć mięso najpierw w rozkłóconym jajku, mieszance mąk, a następnie ponownie w jajku i mieszance.
Rozgrzać Olej Wielkopolski na patelni. Smażyć schabowego z obu stron aż do lekkiego zarumienienia.
Na talerzu ułożyć sparzony jarmuż, pokrojone pomidorki koktajlowe i ugotowane bataty z kolorowymi marchewkami. Ugotowane na parze warzywa oprószyć solą i pieprzem, delikatnie skropić olejem, dodać natkę pietruszki.

tl_cookies_zamknij