Magdalena Skrzypek
Składniki na ciasto:
-2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-150 g masła
-4 łyżki greckiego jogurtu
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-szczypta kminku
Nadzienie:
-700 g kiszonej kapusty
-200 g pieczarek
-650 g świeżych podgrzybków
-2 cebule
-sól,pieprz,ewentualnie przyprawa w płynie do smaku
Ponadto:
-tłuszcz oraz mąka do formy
-OLEJ WIELKOPOLSKI RZEPAKOWY Z OLIWĄ Z OLIWEK EXTRA VIRGIN do smażenia
-2 i 1/3 szklanki mąki pszennej
-150 g masła
-4 łyżki greckiego jogurtu
-1 łyżeczka soli
-1 łyżeczka cukru
-szczypta kminku
Nadzienie:
-700 g kiszonej kapusty
-200 g pieczarek
-650 g świeżych podgrzybków
-2 cebule
-sól,pieprz,ewentualnie przyprawa w płynie do smaku
Ponadto:
-tłuszcz oraz mąka do formy
-OLEJ WIELKOPOLSKI RZEPAKOWY Z OLIWĄ Z OLIWEK EXTRA VIRGIN do smażenia
1.Grzyby zalać wodą.Gotować na małym ogniu około 20 minut.Odcedzić.
2.Cebulę obrać drobno pokroić.Podsmażyć na oleju.Dodać drobno pokrojone grzyby oraz pieczarki .Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Smażyć około 5 minut.
3.Kapustę zalać wodą..Gotować bez przykrycia do miękkości.Odcedzić.Odcisnąć nadmiar wody.Pokroić.Przełożyć do rondla,dodać usmażone grzyby.Przyprawić solą,pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku .Dusić na małym ogniu ,często mieszając przez około 10 minut.Lekko przestudzić.
4.Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
5. Trochę ciasta pozostawić na dekoracyjne gwiazdki a pozostałe podzielić na 2 części.2/3 ciasta rozwałkować,wylepic nim dno i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.Wyłożyć farsz,wyrównać powierzchnię.Pozostałe ciasto rozwałkować.Przykryć nadzienie.Brzegi dolne i górne dobrze zlepić(Można zrobić wzorek widelcem). Wierzch nakłuć w kilku miejscach . Rozłożyć gwiazdki wycięte foremką z ciasta ,które na początku zostawiliśmy do dekoracji.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st.C.
2.Cebulę obrać drobno pokroić.Podsmażyć na oleju.Dodać drobno pokrojone grzyby oraz pieczarki .Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Smażyć około 5 minut.
3.Kapustę zalać wodą..Gotować bez przykrycia do miękkości.Odcedzić.Odcisnąć nadmiar wody.Pokroić.Przełożyć do rondla,dodać usmażone grzyby.Przyprawić solą,pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku .Dusić na małym ogniu ,często mieszając przez około 10 minut.Lekko przestudzić.
4.Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.
5. Trochę ciasta pozostawić na dekoracyjne gwiazdki a pozostałe podzielić na 2 części.2/3 ciasta rozwałkować,wylepic nim dno i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.Wyłożyć farsz,wyrównać powierzchnię.Pozostałe ciasto rozwałkować.Przykryć nadzienie.Brzegi dolne i górne dobrze zlepić(Można zrobić wzorek widelcem). Wierzch nakłuć w kilku miejscach . Rozłożyć gwiazdki wycięte foremką z ciasta ,które na początku zostawiliśmy do dekoracji.
6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st.C.