Magdalena Skrzypek

Magdalena Skrzypek

Składniki na ciasto:

-2 i 1/3 szklanki mąki pszennej

-150 g masła

-4 łyżki greckiego jogurtu

-1 łyżeczka soli

-1 łyżeczka cukru

-szczypta kminku



Nadzienie:

-700 g kiszonej kapusty

-200 g pieczarek

-650 g świeżych podgrzybków

-2 cebule

-sól,pieprz,ewentualnie przyprawa w płynie do smaku

Ponadto:

-tłuszcz oraz mąka do formy

-OLEJ WIELKOPOLSKI RZEPAKOWY Z OLIWĄ Z OLIWEK EXTRA VIRGIN do smażenia
1.Grzyby zalać wodą.Gotować na małym ogniu około 20 minut.Odcedzić.

2.Cebulę obrać drobno pokroić.Podsmażyć na oleju.Dodać drobno pokrojone grzyby oraz pieczarki .Przyprawić solą i pieprzem do smaku.Smażyć około 5 minut.

3.Kapustę zalać wodą..Gotować bez przykrycia do miękkości.Odcedzić.Odcisnąć nadmiar wody.Pokroić.Przełożyć do rondla,dodać usmażone grzyby.Przyprawić solą,pieprzem ,przyprawą w płynie do smaku .Dusić na małym ogniu ,często mieszając przez około 10 minut.Lekko przestudzić.

4.Ciasto:Mąkę przesiać na stolnicę,dodać pozostałe składniki.Posiekać nożem.Zagnieść ciasto.Zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę.

5. Trochę ciasta pozostawić na dekoracyjne gwiazdki a pozostałe podzielić na 2 części.2/3 ciasta rozwałkować,wylepic nim dno i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy o średnicy 24 cm.Wyłożyć farsz,wyrównać powierzchnię.Pozostałe ciasto rozwałkować.Przykryć nadzienie.Brzegi dolne i górne dobrze zlepić(Można zrobić wzorek widelcem). Wierzch nakłuć w kilku miejscach . Rozłożyć gwiazdki wycięte foremką z ciasta ,które na początku zostawiliśmy do dekoracji.

6.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 55 minut w temp.180 st.C.

tl_cookies_zamknij