Kacper

Kacper

3 kotlety ze schabu,
2 łyżki oleju Wielkopolskiego z czosnkiem,
0,5 szklanki kaszy jęczmiennej,
5-6 śliwek(słodkich),
1 szklanka posiekanej kapusty czerwonej,
3 wędzone śliwki,
1 łyżka masła,
2 jabłka,
1 jajko,
mąka,
bułka tarta,
olej Wielkopolski,
sól, pieprz
Kotlety kroimy w paski, zalewamy olejem Wielkopolskim z czosnkiem, doprawiamy solą i pieprzem, zostawiamy na 30 minut do zamarynowania.
W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy do niego kapustę, smażymy kilka minut, aż się lekko skarmelizuje a następnie dodajemy śliwki, z których usuwany pestki oraz kroimy je na większe części. Wędzone śliwki kroimy w kostkę i dodajemy do rondelka. Całość zalewamy niewielką ilością wody(około 0,5 szklanki) i dusimy, aż śliwki się rozpadną, a kapusta zmięknie. Blendujemy na gładką masę i przecieramy przez sito, aby nie zostało drobinek kapusty.
Kaszę gotujemy tak, aby się rozkleiła, a następnie wylewamy na płaskie naczynie, wyrównujemy i zostawiamy do ostygnięcia. Następnie kroimy ją w kostkę i podsmażamy krótko na oleju lub maśle.
Jabłka obieramy, kroimy w cząstki i usuwamy gniazda nasienne. Obtaczamy je jak kotlety, mąka, jajko, bułka tarta. Następnie smażymy na oleju Wielkopolskim na złoty kolor.
Schab wrzucamy na suchą rozgrzaną patelnię i smażymy 1-2 minuty, tak by nie wysechł i był soczysty.
Po usmażeniu schabu nakładamy go na talerz z pozostałymi dodatkami. Smacznego

tl_cookies_zamknij