Teresa

Teresa

"Schabowe miseczki z pieczonymi ziemniakami "

1Kotlet schabowy
1 jajko
bułka tarta
mąka
5 buraczków
5 ziemniaków
4 pieczarki
1 papryka czerwona
3 ogórki konserwowe
mała cebula
3 plasterki sera żółtego
koperek
przyprawa do pieczonych ziemniaków
olej wielkopolski
sól,pieprz
"Schabowe miseczki z pieczonymi ziemniakami "

W osolonej wodzie gotuje obrane ziemniaki.
Rozbijam kotlet schabowy , doprawiam sola i pieprzem. Obtaczam go w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.
Tak przygotowany kotlet układam na desce, kładę na nim dużą, metalową łyżkę wazową i owijam. Tak by krawędzie schodziły się do środka łyżki wazowej. Tak owiniętą łyżkę wkładam do małego rondelka z rozgrzanym olejem. Piekę na złoty kolor, wyjmuje, po ostygnięciu mam "miseczkę" ze schabu gotową.
Przygotowuje farsz do schabowej miseczki :
na rozgrzanej patelni podsmażam cebulkę w kostkę, pieczarki i paprykę, doprawiam solą i pieprzem, dusze kilka minut do miękkości . Zestawiam z gazu dodaje żółty ser. Mieszam.
Ugotowane ziemniaki kroje w ćwiartki i obsmażam z przyprawą do ziemniaków. Buraczki gotuje do miękkości, po wystygnięciu należy je zetrzeć na grubych oczkach i podsmażyć na patelni z dodatkiem oleju .Doprawić cukrem, solą i pieprzem . Podsypać mąka,przesmażyć chwilkę .

Wyłożyć na talerz pieczone ziemniaki i buraczki. Schabowe miseczki napełnić farszem . Szybkie, tanie i efektowne. Smacznego!

tl_cookies_zamknij