Jadwiga Szancer

Jadwiga Szancer

PLACKI ZIEMNIACZANE Z KREMOWYM SOSEM KURKOWYM
-kurki 300g
-śmietanka 30% ok 30 ml
-cebula mała
- 1 łyżka masła
-mąka pszenna 1 łyżka
-ziemniaki ok 800 g
-sok z cytryny
-2 jaja
-sól, pieprz do smaku
-natka pietruszki
Ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach, dodaję sok z cytryny, jaja, sól, pieprz. Placki smażę na Oleju Wielkopolskim na złoty kolor.

Kurki myję bardzo dokładnie, kroję na spore kawałeczki. Na roztopionym maśle przysmażam pokrojoną w kostkę cebulę, dodaję kurki. Smażę kilka minut. Następnie zalewam śmietanką. Sos zagęszczam odrobinę mąką. Doprawiam solą i pieprzem.
Gorące placki ziemniaczane polewam kremowym sosem i posypuję natką pietruszki

tl_cookies_zamknij