MAGDALENA

MAGDALENA

Naleśniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka mleka
2,5 szklanki wody
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 duże jajka
płaska łyżeczka soli
2 łyżeczki oleju WIELKOPOLSKIEGO +
olej WIELKOPOLSKI do smażenia

Chrupiący Schabowy:
ok. 500 g schabu
ok. 3 ząbki czosnku
sól
pieprz
ok. pół szklanki mąki
ok. pół szklanki bułki tartej
2 jajka
odrobina mleka
olej WIELKOPOLSKI do smażenia

Zasmażana Kapusta Kiszona:
1 kg kapusty kiszonej
200 g boczku wędzonego
2 duże cebule
4 łyżki oleju WIELKOPOLSKIEGO
2 łyżki mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
łyżeczka soli
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
kilka ziaren pieprzu
2 łyżeczki kminku
2 łyżki masła

Złociste ziemniaczki - "łódeczki":
ok. 1 kg ziemniaków
olej WIELKOPOLSKI do smażenia
sól do smaku

Schabowy Pocket - to na pozór tradycyjny schabowy z kapustą i ziemniakami jednak w niekonwencjonalnym wydaniu. Najpopularniejsze polskie danie zostało otulone naleśnikiem tworząc nową wersje klasycznego i kochanego przez Nas schabowego. Mieszanka chrupiącego kotleta schabowego ze złocistymi ziemniaczkami i lekko kwaskową, domową, zasmażaną kapustką z dodatkiem boczku w delikatnym naleśniku to istna uczta dla podniebienia. Schabowy Pocket łączy w sobie elementy dania wykonane w tradycyjny i klasyczny sposób, a jednak całość składa się w nowoczesną odsłonę tej potrawy dzięki czemu jest to stary, klasyczny przepis, a jednocześnie nowy i oryginalny ;)

Naleśniki:
Wszystkie składniki łączymy ze sobą (najlepiej mikserem).
Na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju wykładamy nieduże porcje ciasta. Smażymy z obu stron.

Chrupiący schabowy:
Schab dzielimy na plastry o grubości 1,5-2 cm, które następnie tniemy na pół, a następnie rozbijamy tworząc małe kotleciki. Każdy kawałek mięsa przyprawiamy rozgniecionym czosnkiem, niewielką ilością soli i pieprzu.
Kotleciki maczamy w rozbełtanych jajkach, a na końcu obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.

Złociste ziemniaczki - "łódeczki":
Ziemniaki dokładnie myjemy i każdego z nich tniemy na pół, a następnie znów na pół tworząc "łódeczki". Ziemniaki smażymy w głębokim oleju do zrumienienia. Solimy do smaku.

Zasmażana Kapusta Kiszona:
Kapustę odsączamy z nadmiaru płynu i siekamy. Zalewamy wrzątkiem do pokrycia kapusty. Dodajemy pół łyżeczki soli, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz i kminek. Po doprowadzeniu do wrzenia gotujemy ok. 50 minut - do miękkości. W międzyczasie podsmażamy na oleju pokrojoną w kostkę cebule i dodajemy do kapusty. Boczek kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni - dodajemy do kapusty.
Masło rozpuszczamy na patelce, dodajemy 2 łyżki mąki i energicznie mieszamy do zezłocenia zasmażki - dodajemy pod koniec gotowania kapusty i wszystko jeszcze chwilę podgrzewamy.

Złożenie dania:
Na każdy naleśnik wykładamy porcje schabowego, następnie ok. 2 łyżki kapusty oraz porcje smażonych ziemniaczków.
Tak przygotowaną potrawę przez chwilę zapiekamy w piekarniku.
Danie możemy przyozdobić ulubionymi dodatkami warzywnymi, takimi jak np: sałata papryka, pomidor. Możemy również podać z ulubionymi sosami, np. czosnkowym, chili.

Smacznego!

tl_cookies_zamknij