Agnieszka

Agnieszka


Wegańskie kotlety a'la schabowe:

- szklanka prażonych nasion słonecznika
- szklanka tartego kalafiora
- 1,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
- 5 łyżek Oleju Wielkopolskiego
- cebula
- 250g pieczarek
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej

do podania:
- pieczone ziemniaczki
- smażony jarmuż
Pieczarki i cebulkę podsmażamy na oleju. Mieszamy je z kalafiorem, kaszą jaglaną, nasionami słonecznika, mąką ziemniaczaną i sosem sojowym. Masę wkładamy na godzinę do lodówki. Następnie formujemy kotlety i smażymy je na bardzo dobrze rozgrzanym oleju. Jako dodatek można podać pieczone ziemniaczki z rozmarynem, smażony jarmuż z sezamem i pieczoną paprykę. Warto dodać również trochę gęstego, greckiego jogurtu z cytryną i pieprzem.

tl_cookies_zamknij