Ilona Mokrzańska

Ilona Mokrzańska

80g świeżych kurek
150g świeżej dyni z której smażymy placki
2 plastry jabłka
2 plastry bakłażana
2 plastry cukini
2 plastry pigwy
sól, pieprz do smaku, świeże zioła
Jesienne ratatuj pełne smaków, kolorów, kontrastów, aromatów sielankowego dzieciństwa z dużą ilością dobrego humoru i radości. „Pamiętaj, żeby zawsze przygotowywać to danie jak masz dobrego ducha, bo inaczej nie wyjdzie” - tak mawiała moja babcia i jestem wdzięczna za jej rady bo czuję, że swoim smacznym daniem mogę poprawić innym nastrój by bardziej optymistycznie spojrzeli na świat, który również i późną jesienią może być bardzo kolorowy. Mój przepis na danie z grzybami dotyczy jednej porcji – gdy chcemy poczęstować daniem więcej niż jedną ukochaną osobę, mnożymy składniki – bo przecież miłość się mnoży:)
Do jednej porcji potrzebujemy:
80g świeżych kurek
150g świeżej dyni z której smażymy placki
2 plastry jabłka
2 plastry bakłażana
2 plastry cukini
2 plastry pigwy
sól, pieprz do smaku, świeże zioła
Świeże kurki bardzo dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Podsmażamy na odrobinie oleju wielkopolskiego z chilli, delikatnie opruszamy solą i bardziej konkretnie pieprzem. Ze startej na grubej tarce dyni, przygotowujemy dwa placki. Bakłażan i cukinię osypujemy solą a następnie gdy puszczą wodę delikatnie pędzelkiem smarujemy je olejem i grillujemy wraz z jabłkiem i pigwą. Na talerzu układamy nasze składniki warstwami zaczynając od dyniowego placuszka a kończąc na kurkach, dekorujemy świeżymi ziołami oraz kapką oleju wielkopolskiego z chilli. Smacznego!

tl_cookies_zamknij