Konrad Mokrzanski

Konrad Mokrzanski

100g ryżu
20 g kaszy jaglanej
35 g kaszy jęczmiennej
20 g kaszy orkiszowej
1 średnia cebula
250 g świeżych kurek
80g upieczonej dyni pokrojonej w kostkę
sól, pieprz do smaku
kilka pędów młodej sosny z domowego syropu
2-3 plastry pieczonego jabłka pokrojone w kostkę
Podejmuję wyzwanie:) mój przepis to zbożotto czyli połączenie risotta i kaszotta w jednym daniu. Do jego przyrządzenia użyłem nie tylko ryżu ale też i kaszy jaglanej, jęczmiennej i orkiszowej. Kasze te były kiedyś, za czasów naszych dziadków i pradziadków w codziennych przepisach na zdrową i sycącą kuchnię. Historia zatacza koło i bardzo dobrze, bo dziś mogę serwować swojej rodzinie unikatowe smaki i aromaty, które gdzieś w połowie drogi łączą kuchnię nowoczesną z tradycyjną.
Składniki:
100g ryżu
20 g kaszy jaglanej
35 g kaszy jęczmiennej
20 g kaszy orkiszowej
1 średnia cebula
250 g świeżych kurek
80g upieczonej dyni pokrojonej w kostkę
sól, pieprz do smaku
kilka pędów młodej sosny z domowego syropu
2-3 plastry pieczonego jabłka pokrojone w kostkę

Cebulkę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju wielkopolskim z chilli dodajemy ryż, kasze i przygotowujemy zbożotto, które podlewamy domowym rosołem. Kurki dokładnie oczyszczamy i kroimy na kawałki, smażymy na oddzielnej patelni przyprawiając pieprzem i odrobiną soli. Gdy ryż i kasze są już prawie ugotowane, dodajemy zeszkloną cebulkę, pokrojone pędy sosny, dynię i oczywiście kurki. Całość mieszamy, zdejmujemy z ognia i serwujemy rodzince pamiętając o posypaniu potrawy świeżymi ziołami :)

tl_cookies_zamknij