MARZENA

MARZENA

SCHAB FASZEROWNY PRAWDZIWKAMI, POLANY AROMATYCZNEM SOSEM Z GRZYBÓW LEŚNYCH

SKŁADNIKI ROLADY SCHABOWEJ:
1000g schabu bez kości
500g grzybów leśnych – prawdziwków
200g żółtego sera
1 cebula
3 ząbki czosnku
sól i pieprz do smaku
Olej Wielkopolski Rzepakowy

SKŁADNIKI SOSU GRZYBOWEGO:
200ml śmietany 12%
100g grzybów leśnych – prawdziwków
½ cebuli
Olej Wielkopolski Rzepakowy
sól i pieprz do smaku
natka pietruszki
1. Grzyby gotować 1 godzinę pod przykryciem. Odcedzić i zachować wywar.
2. Schab rozciąć nożem, by powstał jak największy płat centymetrowej grubości. Mięso natrzeć solą, pieprzem i czosnkiem. Odstawić na 1 godzinę do lodówki.
3. Grzyby i cebulę posiekać. Ser zetrzeć na tarce. Składniki farszu połączyć. Doprawić solą i pieprzem.
4. Na płat mięsa nałożyć farsz. Zrolować. Obwiązać sznurkiem i obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym Rzepakowym Oleju Wielkopolskim. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Podlać połową wywaru z grzybów i łyżką Rzepakowego Oleju Wielkopolskiego. Piec 1 godz. w 180 st. C.
5. Z reszty wywaru, podsmażonej na Rzepakowym Oleju Wielkopolskim cebuli i posiekanych grzybów ugotować sos. Zagęścić śmietaną i doprawić solą i pieprzem.
6. Schab podawać z sosem i natką pietruszki.

SMACZNEGO!!!

tl_cookies_zamknij