Robert Kowalski

Robert Kowalski

Składniki
4 cebule sałatkowe
kilka borowików
olej wielkopolski
1,5 l rosołu
1/2 pora
20 dag ryżu arborio do risotto
5 dag tartego żółtego sera
puszka pomidorów w zalewie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
przyprawy - sól, cukier, pieprz świeżo mielony, parmezan i , borowiki posiekać na ćwiartki szczypiorek do posypania
Przygotowanie
1.Cebule obrać, odkroić wierzch wydrążyć łyżeczką i gotować w rosole ok 10 min
2.Pozostałą cebulę i pora drobno pokroić Mocno rozgrzać olej Wielkopolski podsmażyć na nim połowę cebuli pora , następnie dodać pokrojone w ćwiartki borowiki - smażyć 5-7 min na wolnym ogniu
3.Wsypać ryż podlać rosołem w którym gotowała się cebula i gotować ok 25 min często mieszając na koniec posypać starty serem i dodać przyprawy.
4. Olej wielkopolski rozgrzać na patelni i podsmażyć resztę cebuli dodać rozdrobnione pomidory , koncentrat pomidorowy oraz sól pieprz i odrobinę cukru.
5. Sos przelać do naczynia żaroodpornego ułożyć w nim cebule wypełnione farszem i zapiekać ok10- 15 min w temp 200stopni .
Całe danie posypać obficie parmezanem i szczypiorkiem
Smacznego

tl_cookies_zamknij