BEATA

BEATA

Serowy schabowy z kaszotto grzybowym, musem jabłkowym i sosem pomidorowym

SKŁADNIKI

PUREE JABŁKOWE
1/2 kg jabłek
1/2 szklanka wody
80 g masła
świeży imbir
pieprz
sól

KASZA GRYCZANA
1 łyżka oleju słonecznikowego
40 g masła
1 cebula, pokrojone w drobną kostkę
200 g pieczarek
250 g kaszy gryczanej niepalonej
1 łyżka śmietany 18%
1 pęczek natki pietruszki
sól
pieprz

SOS POMIDOROWY
olej słonecznikowy
1 cebula
200 g przecieru pomidorowego
szczypta cukru
1-2 łyżki natki pietruszki
sól
pieprz

SCHAB
2 jajka
50 g Grana Padano
50 g bułki tartej Panako
8 plastrów schab
4 łyżki oleju słonecznikowego
szczypta cukru
sól
pieprz
PUREE JABŁKOWE
Jabłka obieramy kroimy w drobną kostkę, ścieramy odrobinę imbiru. Wszystkie składniki gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu około 20 minut. Miksujemy ugotowane jabłka na gładką konsystencję. Zmiksowane jabłka chwilę gotujemy, cały czas mieszając, aby woda odparowała a puree zgęstniało.

KASZOTTO
Kaszę gryczaną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W garnku podgrzewamy olej i podsmażamy cebulę, pieczarki kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Gdy pieczarki zaczną brązowieć dodajemy kaszę, mieszamy i zmniejszamy ogień. Dodajemy masło i zdejmujemy z ognia. Przed podaniem do kaszy dodajemy, natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Przy podaniu na wierzch kaszy układamy kleks śmietany.

SCHAB W SOSIE POMIDOROWYM
Na rozgrzanym oleju słonecznikowym podsmażamy cebulę. Do cebuli dodajemy przecier pomidorowy, pieprz odrobinę soli i natkę pietruszki.

Ser ścieramy na drobnych oczkach i mieszamy z tartą bułką. Kotlety przyprawiamy solą i pieprzem. Panierujemy w rozbełtanym jajku i bułce wymieszanej z serem. Smażymy na rozgrzanym oleju 3 minuty z każdej strony na małym ogniu. Wysmażony schab wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 120°C na 10 minut, aby schab "doszedł"

Wszystkie składniki wykładamy na talerz.

Smacznego!

tl_cookies_zamknij