Agnieszka Brzozowska

Agnieszka Brzozowska

Polędwiczka wieprzowa,
2 łyżki utłuczonego w moździerzu kolorowego pieprzu,
Sól,
2 łyżki oleju Wielkopolskiego,
Na sos:
350 g świeżych grzybów,
Kilka grzybków suszonych,
Pół szklanki bulionu,
2 łyżeczki sosu worcester,
1 cebula,
1 łyżka musztardy dijon,
1 łyżka masła,
Kieliszek brandy,
Pół szklanki śmietany 30%,
Natka pietruszki



Poledwiczkę ocieplić. Posolić i obtoczyć w pieprzu.
Grzyby obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Te większe w plasterki. Namoczyć suszone grzyby w gorącym bulionie.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Na patelni, na rozgrzanym oleju obsmażyć mięso. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez około 20 minut.
W tym czasie na tej samej patelni na maśle podsmażyć posiekaną cebulkę, dodać świeże grzyby i smażyć mieszając przez około 15 minut. Dodać musztardę, wymieszać. Wlać brandy i odparować. Następnie dodać bulion z suszonymi grzybami, sos worcester oraz śmietanę. Gotować całość jeszcze przez chwilę, aż sos zgęstnieje. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki.
Upieczoną poledwiczkę wyjąć z piekarnika. Odczekać kilka minut, po czym pokroić i podawać z sosem.
Dobrze komponuje się z kaszą jaglaną z migdałami i żurawiną.

tl_cookies_zamknij