Marcin Pędzikowski

Marcin Pędzikowski


Pieczone gołąbki z kaszą, grzybami i sosem pomidorowym

Chrupiąca kasza gryczana połączona z niezwykle aromatycznymi grzybami, zawinięta w liście włoskiej kapusty i pieczona w pachnącym, mocno pomidorowym sosie to ciekawa alternatywa dla klasycznych gołąbków.

Składniki:
400g kaszy gryczanej
200g odgotowanych leśnych grzybów
1 kapusta włoska
2 cebule
1 jajko
2 łyżki masła
sól
pieprz
olej do wysmarowania formy

Sos pomidorowy:
200g passaty pomidorowej
350g krojonych pomidorów
1 cebula
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka mąki pszennej
1 szklanka bulionu drobiowego
50ml śmietany 30%
olej
sól
pieprz
Wykonanie:

1. Kaszę ugotować al dente.
2. Z kapusty wyciąć głąb, włożyć do dużego garnka, zalać wodą, osolić i gotować do momentu aż liście będą miękkie. Wystudzić i oddzielić liście od siebie.
3. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na maśle, dodać leśne grzyby i chwilę smażyć.
4. Sos pomidorowy:
Cebulę drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać pomidory w kawałkach, passatę pomidorową, liście laurowe, ziele angielskie, podlać bulionem i chwilę gotować. Następnie doprawić do smaku solą, pieprzem zagęścić mąką wymieszaną z wodą, wlać śmietanę i chwilę gotować aż sos zgęstnieje.
5. Farsz:
Kaszę, podsmażone grzyby z cebulą wymieszać
ze sobą, dodać jajko, doprawić do smaku solą i pieprzem.
6. Na środku każdego liścia kapusty układać farsz, a następnie złożyć boki liścia do środka i zwinąć w rulon. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem a następnie ułożyć ciasno gołąbki, podlać sosem pomidorowym i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut.



tl_cookies_zamknij