Piotr Lewandowski
OLEJ WIELKOPOLSKI RZEPAK & CHILI
OLEJ WIELKOPOLSKI RZEPAK & CZOSNEK
szklanka ziaren granatu
1/3 szklanki suszonych żurawin
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
dwa oscypki
100 g kurek świeżych lub mrożonych
pół czerwonej papryczki peperoni
pół cebuli szalotki
ząbek czosnku
1/3 szklanki śmietany 30%
natka pietruszki
biały pieprz
sól
sok z cytryny
OLEJ WIELKOPOLSKI RZEPAK & CZOSNEK
szklanka ziaren granatu
1/3 szklanki suszonych żurawin
1/2 szklanki cukru trzcinowego
1/2 szklanki wody
dwa oscypki
100 g kurek świeżych lub mrożonych
pół czerwonej papryczki peperoni
pół cebuli szalotki
ząbek czosnku
1/3 szklanki śmietany 30%
natka pietruszki
biały pieprz
sól
sok z cytryny
Ziarna granatu wstępnie blendujemy, dodajemy suszoną żurawinę i ponownie blendujemy na gładką masę. Przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i wodę. Gdy masa się zagotuje zmniejszamy ogień i powoli gotujemy przez około 30 min od czasu do czasu mieszając. Gdy konfitura będzie zbyt słodka możemy dodać sok z cytryny.
Na patelni rozgrzewamy Olej Wielkopolski Rzepak & Chili. Podsmażamy posiekane szalotkę, czosnek i peperoni. Dodajemy kurki, całość smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę i czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, białym pieprzem i posiekaną natką z pietruszki.
Patelnię grillową lub ruszt smarujemy Olejem Wielkopolskim Rzepak & Czosnek. Oscypki grillujemy tak aby zbrązowiały ale się nie rozleciały.
Oscypki podajemy na poduszce z kurek, oblane konfiturą z granatu.
Na patelni rozgrzewamy Olej Wielkopolski Rzepak & Chili. Podsmażamy posiekane szalotkę, czosnek i peperoni. Dodajemy kurki, całość smażymy kilka minut. Dodajemy śmietanę i czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, białym pieprzem i posiekaną natką z pietruszki.
Patelnię grillową lub ruszt smarujemy Olejem Wielkopolskim Rzepak & Czosnek. Oscypki grillujemy tak aby zbrązowiały ale się nie rozleciały.
Oscypki podajemy na poduszce z kurek, oblane konfiturą z granatu.