Alicja Jakubowska

Alicja Jakubowska


Farsz do krokietów :
cebula,
suszone grzyby,
świeże pieczarki
pomidor
żółty ser
ziarna ziela angielskiego,
pietruszka,szczypior
sól, pieprz,
Ciasto naleśnikowe :
1 szklanka mąki pszennej,
2 jajka,
2 łyżki oleju,
2 szklanki mleka,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli-do smaku,
olej Wielkopolski do smażenia naleśników.
Panierka:
2 jajka z dodatkiem soli i pieprzu,
bułka tarta do panierowania ,
olej Wielkopolski do smażenia krokietów.
Wykonanie krokietów:
Składniki na ciasto naleśnikowe (mleko, mąka, jajka, proszek do pieczenia, sól) dobrze zmiksować ze sobą i pozostawić na 10 minut.Patelnię rozgrzać i natłuścić ją kilkoma kroplami oleju Wielkopolskiego.
Potem wlewamy na patelnię ciasta i szybko rozprowadzamy po całej powierzchni.
Smażymy cienkie naleśniki na jasny kolor z 2 stron.
Po usmażeniu wszystkich naleśników przykryć je drugim talerzem i odstawić na jakiś czas, aby zmiękły, wówczas łatwiej się zwijają.
Wykonanie farszu :
Suszone grzyby wcześniej namoczyć, a następnie gotować, aż zmiękną.Pieczarki smażyć na oleju Wielkopolskim Chili,aby całej potrawie nadać pikanterii.
Następnie odcedzić, dobrze odcisnąć i pokroić na kawałki.
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na oleju Wielkopolskim.Na sam koniec dodać pomidora i pokroić,aby nadać potrawie soczystości.
Dusić wszystko około 30 minut, stale mieszając i doprawić solą, pieprzem i innymi przyprawami wedle własnego gustu.Do farszu dodać pokrojoną świeżą pietruszkę lub szczypiorek.
Farsz odstawiamy do ostygnięcia, a następnie na środek każdego naleśnika dajemy farsz i równomiernie rozsmarowujemy po całości i zwijamy w kopertę lub w rulonik. Przygotowane krokiety panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy z obu stron na złoty kolor na oleju Wielkopolskim.
Krokiety podajemy na ciepło i dekorujemy według własnego gustu.Życzę smacznego :)

tl_cookies_zamknij