Bernadeta Jarnot-Manecka

Bernadeta Jarnot-Manecka

Tort makaronowy z kurkami
1/2 opakowania makaronu spaghetti
100 g kurek
ząbek czosnku
cebula
pieprz świeżo mielony
sól wg smaku
2 jajka
2 szklanki sera gouda startego
150 ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżki kwaśnej śmietany
tymianek świeży 1-2 gałązki
2 łyżki oleju wielkopolskiego
sok z 1/2 cytryny
Kurki dokładnie oczyścić, umyć, osuszyć. Większe grzyby pokroić w kostkę, mniejsze zostawić w całości. Cebule i czosnek drobno posiekać.
Na rozgrzany olej włożyć cebulę, podsmażyć, dodać czosnek i kurki. Dusić ok 8 minut. Odstawić do lekkiego ostudzenia.
W międzyczasie ugotować makaron w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. W misce połączyć jajka, obie śmietany, 2/3 sera, tymianek otarty, kurki. Wymieszać, doprawić do smaku sokiem z cytryny. Ma powstać tymiankowo-cytrynowe nadzienie. Dno i boki tortownicy posmarować lekko olejem. Wyłożyć 1/2 ugotowanego makaronu. Na wierzch wylać sos kurkowy (ja trochę zostawiłam na wierzch). Całość przykryć resztą makaronu. Posypać górę serem i tymiankiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 st. i zapiekać 20 minut, aż się ser stopi i zrumieni. Gotową zapiekankę wyjąć, zdjąć obręcz, posypać świeżymi ziołami i pokroić na kawałki.

tl_cookies_zamknij