Hanna Pilarska

Hanna Pilarska

Tagliatelle z podgrzybkami w sosie śmietanowo- winnym!

makaron tagliatelle
150 ml białego wytrawnego wina
200 ml kremowej śmietanki 30%
1 średnia cebula
3 ząbki czosnku
kilka ładnych średniej wielkości podgrzybków
garść posiekanej natki pietruszki
łyżka masła 82%
płatki chilli
sól i świeżo zmielony pieprz
Na patelni rozpuścić łyżkę masła i wrzucić posiekaną w drobną kostkę cebulę.
Kiedy cebula zacznie się rumienić dołożyć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek.
Dodać sól, świeżo zmielony pieprz i płatki chilli do smaku.
Oczyszczone grzyby pokroić na duże kawałki i wrzucić na patelnię do cebuli. Chwilę podsmażyć.
Następnie podlać grzyby białym winem i dusić do momentu zredukowania wina.
Gdy grzyby nieco się podsmażą wlać śmietankę i chwilę podsmażyć aż całość zgęstnieje.
Na koniec dodać do przygotowanego sosu ugotowany wcześniej makaron tagliatelle. Całość posypać dużą ilością posiekanej świeżej natki pietruszki.
Mieszam i gotowe!

tl_cookies_zamknij