Julita Lipniak

Julita Lipniak

Lekkie kulki jaglane na parze z bazyliowym sosem pieczarkowym i dodatkiem warzyw

200 g wędzonego łososia
1 mała cebula
3 łyżki płatków jaglanych
1 małe jajko
zioła greckie lub inne ulubione przyprawy

Sos:
250 g pieczarek
2 średniej wielkości cebule
2 łyżki Oleju Wielkopolskiego z bazylią
1/4 łyżeczki soli
Szczypta pieprzu

Dodatki:
Brokuły, marchewka
100 g kaszy jaglanej
Rybę przełożyć do miski i rozdrobnić widelcem. Dodać drobno posiekaną cebulę, płatki jaglane, jajko i zioła. Wszystko dokładnie wymieszać, formować małe kulki i układać na koszyku do parowania. Ustawić czas parowania na 15 minut, dodać marchewkę i brokuły. Kaszę jaglaną ugotować w lekko posolonej wodzie.

Pieczarki pokroić na plasterki i dusić z dodatkiem aromatycznego oleju z bazylią przez około 20 minut. Wykroić cebulę, doprawić i gotować jeszcze kilka minut. Podawać z kulkami i warzywami. Smacznego :)

tl_cookies_zamknij