Anita Zegadło

Anita Zegadło

8 pałek z kurczaka wybiegowego,
3 łyżki oleju rzepakowego Wielkopolski, 3 łyżki musztardy, kieliszek czerwonego wytrawnego wina+ 2 do marynaty, sól, pieprz do smaku, 8 plastrów boczku wędzonego, główka czosnku, winogrona czerwone, świeży tymianek
Kurczaka myję, osuszam papierowym ręcznikiem. Z około dwóch łyżek Oleju Wielkopolskiego, 2 łyżek wina wytrawnego, soli, pieprzu i musztardy robię marynatę. Nacieram nią pałki i odstawiam na 30 minut (do 2 godzin) w chłodne miejsce. Następnie każdą pałkę owijam wędzonym boczkiem. Dno naczynia żaroodpornego smaruję olejem, wkładam pałki, podlewam kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina, wkładam przekrojoną na pół główkę czosnku i piekę 190 stopniach ok 1,5 godziny. Pół godziny przed wyjęciem dokładam do naczynia czerwone winogrona. Wypieczone danie posypuję świeżym tymiankiem a całość podaję z sałatą z winogronami, pieczonym burakiem i dresingiem musztardowym i pieczonymi ziemniakami.

tl_cookies_zamknij