Martyna Szal

Martyna Szal

2piersi z kurczaka, 200g obranej dyni, 1 batat, 1marchewka, 1szklanka soczewicy, 2szklanki bulionu, 1 mała puszka kukurydzy, 2łyżki oleju Wielkopolskiego, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz, kurkuma, papryka słodka, papryka chilli, kmin rzymski, czosnek granulowany
Do naczynia żaroodpornego wsypujemy szklankę soczewicy, dodajemy bulion, startą marchewkę, dynię pokrojoną w kostkę, pokrojonego w kostkę batata oraz odsączoną kukurydzę. Całość mieszamy, dodajemy sól i pieprz do smaku. Piersi z kurczaka kroimy w paski, dodajemy do nich olej oraz mieszankę przypraw (1/2 łyżeczki kurkumy, 1łyżeczka papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki chilli, 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego rozbitego w moździerzu). Obtoczonego kurczaka układamy na wymieszanych warzywach i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy bez przykrycia do piekarnika rozgrzanego do 190stopni na 40 minut.

tl_cookies_zamknij