Monika Tabachowicz

Monika Tabachowicz

1. 2 piersi z kurczaka
2. Olej Wielkopolski Rzepak & Chili
3. 2 duże cebule
4. 1 puszka ananasa
5. 3 papryki czerwone
6. Kilka sztuk grzybków Mun
7. Curry
8. Sól
9. Śmietana
Ostry kurczak w słodkim sosie czyli pierś z kurczaka w słodko-ostrym sosie curry,

Piersi z kurczaka zasypać curry i zalać niedużą ilością Oleju Wielkopolskiego Rzepak z Chilli. Tak przygotowanego kurczaka odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę. W międzyczasie pokroić w kostkę: cebulę, paprykę, ananasa. Grzybki Mun namoczyć w ciepłej wodzie i następnie pokroić w paski.
Po upływie godziny, należy usmażyć piersi z kurczaka, dodając do smażenia Oleju Wielkopolskiego z Chili. Usmażonego kurczaka przekładamy do garnka i zalewamy sokiem z ananasa. Gotujemy całość na wolnym ogniu przez około 20 minut, następnie dodajemy w odstępach 15 minutowych: grzybki Mun, cebule, paprykę i ananasa. Gdy wszystkie warzywa będę wystarczająco miękkie, doprawiamy solą do smaku i zagęszczamy całość dodając odpowiednią ilość śmietany.

Przygotowane danie najlepiej podawać z ryżem lub makaronem ryżowym.

tl_cookies_zamknij