Martyna Kokot

Martyna Kokot

2 piersi z ekologicznego kurczaka ze skórą

Pesto
2 pęczki natki pietruszki
5 łyżek Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Czosnek
1/2 szklanki oliwy
Szczypta soli
30g orzechów włoskich
40g startego sera bursztyn

Gniocchi
350g obranych ziemniaków
2 łyżki startego na małych oczkach sera bursztyn
1 żółtko
1/3 szklanki mąki
Sól
Oliwa

Pieczone warzywa
1/2 kg dyni hokkaido ze skórą pokrojonej w niewielkie kawałki (dynię hokkaido można jeść ze skórą)
1 duże, twarde jabłko – obrane i pokrojone w kawałki wielkości kawałków dyni
1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
Ok. 100g liści jarmużu (bez grubych łodyg¬) porwanych na mniejsze kawałki
1 łyżeczka utartych w moździerzu nasion kopru włoskiego
4 łyżki Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Czosnek
4 łyżki oliwy
Sól
Dzień wcześniej lub kilka godzin przed obiadem przygotowujemy pesto. Blendujemy umytą natkę pietruszki z Olejem Wielkopolskim Rzepak & Czosnek, oliwą i szczyptą soli. 3 łyżkami pasty z pietruszki, oleju i oliwy nacieramy posolone piersi z kurczaka. Mięso zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej 2 godziny. Do pozostałej pasty z pietruszki dodajemy orzechy włoskie i starty ser bursztyn, całość blendujemy na niezbyt gładką masę. Pesto wkładamy do lodówki na całą noc lub przynajmniej 2 godziny.

Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki odcedzamy. Do ciepłych ziemniaków dodajemy ser, żółtko i szczyptę soli. Całość rozgniatamy tłuczkiem. Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia składników. Blat posypujemy lekko mąką. Ręce smarujemy oliwą, żeby masa nie kleiła się do rąk. Z połowy ciasta formujemy na blacie rulon, który dzielimy nożem na ok. 1,5 centymetrowe kawałki. W każdym kawałku robimy palcem lekkie wgłębienie na środku. Z drugą połową masy ziemniaczanej postępujemy jak z pierwszą. Kluseczki przykrywamy lekko wilgotną ściereczką.

Wyciągamy z lodówki mięso i pesto.

Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia układamy dynię i jabłko, posypujemy je nasionami kopru i solą oraz skrapiamy 2 łyżkami Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Czosnek i 2 łyżkami oliwy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 min. W tym czasie rozgrzewamy patelnię i smażymy na niej całe piersi z kurczaka 2 min. z każdej strony zaczynając od strony ze skórą. Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy naczynie folią aluminiową. Po 15 min. na blachę z dynią i jabłkiem dodajemy piórka czerwonej cebuli. Pieczemy kolejne 15 min. Do piekarnika wkładamy również naczynie żaroodporne z mięsem, pieczemy mięso ok. 20 min. (czas pieczenia zależy od wielkości piersi). Po tym czasie, układamy na dyni, jabłku i cebuli jarmuż wymieszany uprzednio w misce z 2 łyżkami Oleju Wielkopolskiego Rzepak & Czosnek, 2 łyżkami oliwy i szczyptą soli. Zmieszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i wkładamy blachę z dynią, jabłkiem, cebulą i jarmużem na ok. 7 min. Jarmuż ma się lekko zarumienić.

W garnku zagotowujemy wodę. Do gotującej się wody wrzucamy gniocchi. Wyjmujemy z wody, kiedy kluseczki wypłyną na powierzchnię. W zrobione palcem wgłębienia kluseczek wkładamy pesto.

Kurczaka kroimy w plastry.

Na talerzach układamy gniocchi, pieczone warzywa i plastry kurczaka. Kurczaka dekorujemy pesto.

tl_cookies_zamknij