Magdalena Piontek

Magdalena Piontek

Kurczak z chrupiącą skórką w marynacie cytynowo-imbirowej. Podawany z pieczonymi czosnkowymi talarkami.
Do miski wsyp só 1 łyżeczka l, pieprz 1 łyżeczka i suszoną natkę pietruszki 1 łyżeczka . Wlej sok z 1/2 cytryny oraz 2 -3 łyżki oleju wielkopolskiego z chilli. Dodaj starty imbir - około 2 cm. Wymieszaj marynatę i natrzyj kurczaka. Włóż do lodówki na 3-4godziny. Piekarnik rozgrzej do temp. 190 stopni. Kurczaka przełóż do naczynia żaroodpornego. Ułóż obok plasterki z 1 cytryny , pokrojone 3-4 pomidory oraz 3-4 ząbki czosnku. Włóż do piekarnika i piecz przez 45-50 minut.

Ziemniaki obierz i pokrój w talarki. Wsyp 1 łyżeczkę soli i wlej olej Wielkopolski z czosnkiem. Wymieszaj. Ziemniaki przełóż na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika do temp. 190 stopni i piecz przez 20-25 minut.

Ziemniaczki i chrupiącego kurczaka podawaj razem :) SMACZNEGO

tl_cookies_zamknij