Barbara Macek

Barbara Macek

1 duży filet z kurczaka
pół kilograma pieczarek
10 dag żółtego sera
10 dag szynki typu prosciutto
1 cebula
sól, pieprz, czosnek granulowany, czerwona papryka słodka
Olej Wielkopolski rzepakowy
Jeśli pozwolimy sobie na odrobinę wyobraźni w kuchni to możemy stworzyć coś takiego, co nazwałam "drobiowe krewetki".
Filet z kurczaka kroimy na 2 lub 4 części (w zależności od grubości filetu), następnie rozbijamy i przyprawiamy mięso solą. Do małego naczynia wlewamy odrobinę oleju rzepakowego Wielkopolskiego, który mieszamy z pieprzem, granulowanym czosnkiem i czerwoną słodką papryką. Taką marynatą smarujemy każdy kotlecik, nadziewamy podsmażonymi w międzyczasie pieczarkami z cebulką oraz startym żółtym serem. Kotlecik zwijamy w roladkę, każdą roladkę owijamy szynką prosciutto, nadając jej kształt krewetki. Tak przygotowane roladki wkładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do lodówki (najlepiej na całą noc). Przed pieczeniem do naczynia żaroodpornego z roladkami wlewamy ok. pół szklanki wody. Nasze "drobiowe krewetki" pieczemy w temp. ok. 200 stopni Celsjusza przez ok. 30 -35 minut. Roladki są pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno. Polecam i życzę smacznego!

tl_cookies_zamknij