Jacek Licznar

Jacek Licznar

Ćwiartka kurczaka 2-4 szt
Olej Wielkopolski Czosnkowy
Olej Wielkopolski Rzepakowy
Ziemniaki
Curry
Sól
Pieprz
Słodka Papryka
Chilli
Zioła Prowansalskie
Miód
Majonez
Jogurt Naturalny lub śmietana
Ketchup
Musztarda sarepska
Ogórek konserwowy
Kukurydza konserwowa
Koperek
Do pojemnika plastikowego wsypujemy :
łyżeczkę soli
łyżeczkę pieprzu
łyżeczkę słodkiej papryki
pół łyżeczki curry
2 łyżeczki ziół prowansalskich
szczyptę chilli
dodajemy 100-150ml oleju czosnkowego
dodajemy 2-3 łyżeczek miodu płynnego(jeśli mam tylko w formie stałej, bo już trochę stoi w szafce to wtedy podgrzewam w mikrofalówce przez 15sek)
całość mieszamy do uzyskania jednorodnej konsystencji, wkładamy ćwiartki, zamykamy,energicznie potrząsamy. Odstawiam na 4-6 godzin potrząsając co 1-1,5 godziny. Po tym czasie ćwiartki przekładam do żaroodpornego naczynia marynatą polewam wierzch mięsa i wkładam na 40 minut do pieca nagrzanego do temp 180-200 st C. Następnie robię sos do dania:
3 łyżki jogurtu (lub śmietany)
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy
łyżka ketchupu
1/4 łyżeczki curry
szczypta chilli
łyżeczka ziół prowansalskich
całość mieszamy i wkładam na 10 minut do lodówki
Następnie 3-4 ziemniaki obieram, kroje na cienkie plastry i wrzucam do garnka z zagrzanym olejem rzepakowym. Wyciągam po ok 12-15 minutach gdy są złote i chrupkie. Po przełożeniu do miski sole talarki.

Ogórki konserwowe kroje w ćwiartki układam na talerzu, posypuję kukurydzą i mieszam.
U góry talerza robię plamę z sosu, na którym układam talarki, jeśli robię kilka warstw na górze każdej warstwy daję trochę sosu.
Ćwiartkę układam w wolnym miejscu.
Całość posypuję świeżym koperkiem.
Resztę sosu przekładam do małej miseczki.

Pozdrawiam Jacek Licznar

PS. marynata świetnie też się nadaje na dania z grilla szczególnie karkówki :)

tl_cookies_zamknij