Anna Lewandowska

Anna Lewandowska

Pierś z kurczaka w cieście francuskim!

OLEJ WIELKOPOLSKI RZEPAK & CHILI
Pierś z kurczaka
500 g pieczarek
2 cebulki
Ząbek czosnku
150 g żółtego sera
Zielone oliwki
Ciasto francuskie
Przyprawy: kmin rzymski, kolendra, goździki, biały pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, zioła prowansalskie
Kroimy pierś z kurczaka na małe kawałki, marynujemy (dodajemy olej wielkopolski i wszystkie przyprawy (kmin, kolendrę i goździki ucieramy w moździerzu)) i odstawiamy na 15 minut.
Na oleju podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę i czosnek. Następnie dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i wszystko smażymy. Na rozgrzany olej wkładamy kawałki kurczaka i chwilę podsmażamy. Rozwijamy ciasto francuskie i smarujemy roztrzepanym jajkiem. Następnie nakładamy farsz, kolejno: pieczarki, starty żółty ser oraz kawałki kurczaka, posypujemy pokrojonymi oliwkami. Zwijamy w roladę. Wierzch smarujemy jajkiem. Wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika (200-220°C), pieczemy 20-25 minut. Najlepiej smakuje podane na sałacie. Smacznego!

tl_cookies_zamknij