Edyta Pochopień

Edyta Pochopień

pojedyncza pierś kurczaka
Olej Wielkopolski z czosnkiem
2 łyżki mąki pszennej
2 jajka
1 łyżeczka papryki słodkiej
pół łyżeczki startego,świeżego imbiru
1 łyżka sosu sojowego
120 ml śmietanki 30%
2 łyżeczki curry
120 g makaronu ryżowego
liść czerwonej kapusty
sól
pieprz cayenne
Pierś pokroić wzdłuż w paski,nie za grube.Zrobić ciasto: Jajka zmieszać z płaską łyżeczką soli,papryką słodką,imbirem i sosem sojowym.Dodać mąkę.Dokładnie wymieszać.W rondelku rozgrzać Olej Wielkopolski czosnkowy .Piersi obtaczać w cieście i smażyć na oleju.Muszą być w nim zanurzone i smażyć się jak pączki.Wyłożyć na ręcznik papierowy do osączenia.
Zagotować wodę na makaron z liściem czerwonej kapusty.Ugotować makaron według przepisu.Sos: Śmietankę wymieszać z curry.Przyprawić solą i pieprzem cayenne.Gotować na małym ogniu do zgęstnienia sosu.Na makaron wyłożyć pierś i polać sosem curry.

tl_cookies_zamknij